Ο σύλλογος Ελπίδα στο Δροσερό

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών, κατοίκων περιοχής Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία 20 γυναικών Ρομά το 2006 με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπροσώπησης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών Ρομά. Ο Σύλλογος είναι ένα πολιτιστικό κέντρο με εκπαιδευτικές δράσεις αλλά λειτουργεί και σαν φόρουμ συνάντησης και ελεύθερης έκφρασης των κατοίκων, κυρίως των γυναικών και των παιδιών. Από την έναρξη της λειτουργίας του προσέλκυσε σταδιακά το ενδιαφέρον οργανισμών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ αποτελεί τον πιο αναγνωρισμένο και βραβευμένο Σύλλογο Ρομά στην Ελλάδα.

Το Δροσερό είναι ένας οικισμός Ελλήνων ΡΟΜΑ, που απέχει περίπου 1,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ξάνθης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικισμό ΡΟΜΑ της Ελλάδας και μάλιστα με μόνιμους κατοίκους. Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Δροσερού «Η ΕΛΠΙΔΑ» (www.drosero.eu) είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006, από πρωτοβουλία 21 γυναικών ΡΟΜΑ. Έκτοτε, δραστηριοποιείται συστηματικά και ασταμάτητα για την ένταξη των ΡΟΜΑ στην τοπική κοινωνία, για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων των κατοίκων και για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Αναγνωρίζει ότι η μόρφωση των κατοίκων είναι το σημαντικότερο εφόδιό τους, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερες και ισότιμες συνθήκες ζωή.

Caravan Project

To Caravan Project είναι µια διαπολιτιστική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δράση που εστιάζει στη κοινοτική ενδυνάµωση, στη δηµιουργία οπτικοακουστκών παραγωγών και διαθεματικών έργων, στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραµµάτων και συµµετοχικών δράσεων. Ξεκίνησε σαν οδοιπορικό στην Ελλάδα το 2011 µε σκοπό να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που µπορούν να εµπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δηµιουργήσουν χώρους αναστοχασµού και µετάπραξης. Tα ντοκιμαντέρ του caravan project έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διεθνή φέστιβαλ και το έργο του έχει παρουσιάστει σε ελληνικά και διεθνή φόρουμ. Aπό το διάστημα 2011- 2020 η ομάδα του caravan project έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 60 παραγωγές, εκθέσεις και installations, ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδόσεις. Το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος στάθηκε αρωγός στο έργο µας, χρηµατοδοτώντας τη δράση του Caravan κατά το διάστηµα 2012-2013 & 2014-2016. Η οµάδα του Caravan αποτελείται από κινηµατογραφιστές, φωτογράφους, ανθρωπολόγους, ερευνητές, εικαστικούς, αρχιτέκτονες και έχει σαν σκοπό µέσα από τις δράσεις του να προωθήσει το διαπολιτισµικό διάλογο πάνε σε επίκαιρα ζήτηματα των καιρών, τη διαθεματικότητα και συμμετοχικότητα (co-creation). Συµµετέχει σαν εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράµµατα µε πολιτιστικό ή κοινωνικό προσανατολισµό. Τo Caravan Project εχει θεωρηθεί από τις πιο καινοτόµες πολιτιστικές δράσεις στη νότια Ευρώπη εν τω µέσω δηµοσιονοµικής κρίσης (Kingston Univeristy, Routeledge Publications 2015)

Ιδέα

Σαμπιχά Σουλειμάν & Στρατής Βογιατζής

Έρευνα, Καταγραφή

Στρατής Βογιατζής, Μαρία Πετεινάκη, Σαμπιχά Σουλειμάν

Παραγωγή

Σαμπιχά Σουλειμάν, Μαρία Πετεινάκη

Οργάνωση Παραγωγής

Αλή Ογλού Νιχάτ, Μητσιλέγκα Γρηγορία

Κινηματογράφιση

Στρατής Βογιατζής

Ήχος, Συνεντεύξεις

Μαρία Πετεινάκη

Moντάζ

Στρατής Βογιατζής & Μαρία Πετεινάκη

Μιξάζ

Μαρία Πετεινάκη

Boηθός Σκηνοθέτη

Σιακηρ Ογλού Φικριε, Γιασάρ Ογλού Μπαχάρ

Kαλλιτεχνική Επιμέλεια

Σοφία Ντόνα

Σχεδιασμός και ανάπτυξη Πλατφόρμας

Γιώργος Μαλάμος, ONTOLOGY